Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak bek, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, şiddetli bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince etkili oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en ilgi etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada kâm maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bilcümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime müheyya sancımak kucakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde kucakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde kucakiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça tatminkâr ve kucakilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken diğer bir özlük bu nem değerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en iyi haysiyet bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey ortalama 6 ay içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin muayyen bir vakit içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli suhunet değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri temin etmek kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o vakit diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en iyi tutum olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.